Gjutning

Precisionsgjutning, pressgjutning eller kokillgjutning.

Behöver du ta fram en detalj i stål eller rostfritt, med komplexa geometrier och med god ytfinhet? Då kan precisionsgjutning vara det rätta valet för tillverkning av din detalj. Precisionsgjutning ger, så som namnet antyder, väldigt precisa mått, vilket minskar behovet av efterbearbetning och därför blir ett kostnadseffektivt val. Precisionsgjutning används ofta inom fordonsindustrin och när man behöver ta fram exempelvis pumpar och ventiler inom processindustrin.

Pressgjutning används i regel för metaller med lägre smältpunkt, exempelvis magnesium, aluminium och zink. Precis som namnet antyder så pressas den smälta metallen in i en form under högt tryck. Resultatet blir, liksom vid precisionsgjutning, en detalj med god ytfinhet, men eftersom verktygskostnaden i regel är högre vid pressgjutning så krävs större volymer för att det ska vara ett kostnadseffektivt val.

Kokillgjutning i aluminium bygger på gjutning i statiska formar. Metoden är anpassad för små och medelstora serier och erbjuder möjlighet till komplexa geometrier.

Våra leverantörer inom gjutning finns i Kina.