Smide

Smide – när kraven på hållfasthet och hårdhet är extra höga.

För många handlar smidda detaljer om utsirade grindar eller vackra beslag på en port. När vi pratar om smide så rör det sig om något helt annat. Smidda detaljer är ofta tillverkade i material som rostfritt, legerat stål, kolstål, kullagerstål, titan eller verktygsstål och har en allmänt hårdare struktur än exempelvis en gjuten produkt, speciellt när det gäller stötar och skjuvhållfasthet. Generellt sett ger smide en kornstruktur som riktas på delarnas yttre konturer, vilket resulterar i optimal hållfasthet och motståndskraft mot slag och trötthet.

Smide kan med fördel väljas som tillverkningsmetod för detaljer som har höga krav på hårdhet och hållfasthet. Några användningsområden är hydraulik och pumpar, såsom kolvar, axlar och kamringar. Smide används också vid tillverkning av skärande verktyg, hylsor och valsade ringar.

Sänksmide är en bearbetningsmetod som används när detaljerna är små och kraven detaljen kännetecknas av snäva toleranser. Resultatet som uppnås är ett tätt och homogent gods och materialen som används är såväl låg- och höglegerade stål som kolstål, liksom rostfritt och syrafast. Sänksmide kan även utföras i aluminium och titan.

Våra leverantörer inom smide finns i Kina.